joi, 13 mai 2010

Anasonul




Anasonul (Pimpinella anisum - fam. Umbeliferae), care in unele parti ale tarii se mai numeste si badean, este originar din regiunea mediteraneana. La noi se gaseste numai cultivat.

De la anason se folosesc fructele - Fructus Anisi vulgaris - ce contine ulei volatil, care are actiune stimulativa asupra apetitului. Uleiul volatil din fructele de anason excita secretiile pancreatice si intestinale, ajutand astfel digestia.




Efecte benefice: stimulent al functiilor pancreatice, antispastic, carminativ, aromatizant, expectorant, stimuleaza apetitul, antihelmintic

Infuzie: o lingurita la 300 ml apa clocotita. Dupa 20 de minute se strecoara si se bea fractionat in 3 reprize inaintea meselor principale.  Infuzia preparata din 10g fructe la 100g apa ajuta la eliminarea viermilor intestinali. 

Se utilizeaza scurt timp, utilizarea indelungata avand efecte negative datorita anitolului toxic.


Ceaiul de anason se recomanda ca expectorant in bronsite, mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza (galactogog), calmeaza colicile intestinale si stomacale la sugari si copii, creste diureza, ajuta la eliminarea gazelor din stomac (carminativ). Se bea caldut, de preferinta inainte de masa. Fructele de anason intra in compozitia ceaiului gastric.

Se recomandă ceaiurile pe bază de anason în: bronşită (faza avansată de cocţiune sau cronică): infuzie din ½ linguriţă de fructe la o cană de apă, 2 căni pe zi. Disfuncţii ale glandelor mamare: infuzie din ½ linguriţă de fructe la o cană de apă, 2-3 căni pe zi. Dureri (colici) abdominale la copii (datorate fie înghiţirii aerului, fie unor procese fermentative) : infuzie din 5-6 fructe la 100 ml apă (cantitatea de ceai se dă în fucţie de vârsta copilului). Meteorism (balonări) : infuzie din o linguriţă de fructe la o cană de apă, se bea în cursul unei zile. Paraziţi intestinali : infuzie din 2 linguriţe fructe la 100 ml apă, care se bea dimineaţa pe nemâncate. Alte indicaţii fitoterapeutice moderne în: anorexie, dispepsie, enterocolită, insuficienţă pancreatică.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu