marți, 18 mai 2010

Arnica




Arnica (Arnica Montana - fam. Compositae) creste in regiunile de multe, impodobind pasunile cu florile ei galben-aurii. In limbaj popular se mai numeste podbal-de-munte, carul-padurilor, crujda sau carul-zanelor.


De la aceasta planta se folosesc florile - Flores Arnicae - mai rar planta intreaga sau radacina. Ele contin ulei volatil, colina, alcooli triterpenici, substante colorante de natura carotinoidica. Din florile acestei plante se prepara un ceai care se foloseste sub forma de gargara in laringita si raguseala. e mai poate prepara o tinctura care, diluata cu apa, in proportie de 10-20g la 100ml apa, se utilizeaza ca pansament antiseptic si cicatrizant al ranilor. In amestec cu apa de plumb, aceasta tinctura are proprietatea de a descongestiona umflaturile si loviturile. La un litru de apa de plumb se pune 100g tinctura si se fac comprese ce se aplica pe locurile umflate sau lovite. Infuzia 4% sub forma de comprese invioreaza tenurile palide.


Cu avizul medicului se pot folosi intern ca stimulent nervin, 25-50 picaturi de tinctura (care se procura de la farmacie), dimineata si seara, in amestec cu ceai sau apa indulcita cu zahar. 


ATENTIE

In general, nu se recomanda a se consuma intern, deoarece provoaca gastro-enterocolite, ridica tensiunea arteriala, iar, in cantitati prea mari paralizeaza centrii nervosi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu