miercuri, 28 aprilie 2010

Alimente sanatoase - Jonny Bowden



Nutritionistul american Jonny Bowden a realizat o lista cu cele mai sanatoase alimente pe care oamenii ar trebui sa le consume zilnic [...]

Reporterul ziarului “The New York Times” l-a rugat pe Jonny Bowden – autorul celebrei carti “Cele mai sanatoase 150 de alimente de pe glob” – sa prezinte o lista actualizata a mancarurilor favorite care sunt usor de gasit in supermarketuri. Iata lista doctorului Jonny Bowden si cateva informatii despre compozitia si proprietatile acestor alimente:

1) SFECLA ROSIE – este o leguma foarte bagata in acid folic si pigmenti rosii naturali, cunoscuti ca adversari redutabili in lupta cu cancerul. De regula, se consuma in stare cruda (salate) sau fiarta (in amestec cu hreanul). Originara din zona mediteraneana, sfecla rosie (“Beta vulgaris”), are un nivel caloric de 40 kcal/100g. Este usor digerabila si are un continut bogat în vitaminele A, B, C şi PP, potasiu, fier, calciu, proteine, hidraţi de carbon, zaharuri, glutamina. Este deosebit de eficienta in viroze, hipertensiune, anemii, imunitate scazuta, nevroze, demineralizare, tuberculoza, cancer. Regland si functiile hepatice. Este contraindicata în diabet, din cauza nivelului ridicat de zaharuri si glutamina. Frunzele de sfecla rosie sunt si ele deosebit de bogate în vitamine, fiind o sursa sigura de calciu si fier natural. De retinut că, prin conservare în otet de mere, sfecla rosie se imbogateste în vitamine prin procesul de fermentatie (vitaminele B6, B12).

2) VARZA - este bogata in special in provitamina A, vitaminele C si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor. Este o leguma foarte putin calorica, ea avand in jur de 25 de calorii (100 kjouli) la 100 de grame de produs. Glucidele, care furnizeaza o parte din calorii, sint constituite in primul rind din pentosan, glucide partial asimilabile. In afara de asta, ele mai contin zaharoza, glucoza si fructoza. Protidele, care completeaza aportul energetic, sint prezente si ele la un nivel ridicat. Bogatia vitaminica a verzei trebuie insa subliniata, ea figurind printre legumele cu cel mai mare continut de vitamina C (cele mai bogate sint foile aflate la exterior). Este de asemenea foarte bogata in vitamina E: 2-7 mg la 100 g, ceea ce constituie un adevarat record pentru o leguma. Vitaminele din grupa B sint si ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adica toate cele care constituie grupa anticanceroasa. Un consum regulat de varza are efect benefic in preventia cancerului de colon in special, a celui de stomac, dar si de plamini, esofag si rect. Varza are proprietati dezinfectante si cicatrizante la nivelul tesuturilor, poseda o actiune antiseptica pulmonara importanta si proprietati expectorante, are actiune anticancerigena, antidepresiva si este recomandata in regimul pentru diabetici.

3) SFECLA ELVETIANA – o leguma cu frunze verzi care protejeaza vederea, care contine vitamina K1.

4) SCORTISOARA – ajuta la mentinerea unui nivel sanatos al glicemiei si colesterolului.

5) SUCUL DE RODII - este o bautura populara in special in Orientul Mijlociu, care scade tensiunea arteriala si contine foarte multi antioxidanti.

6) PRUNE USCATE – sunt pline de antioxidanti, extrem de bogate în glucide (fructoza si levuloza), hidrati de carbon, acizi organici, vitaminele A si B, potasiu, calciu, fosfor, magneziu sau fier. Ele fortifica sistemul nervos, combat starile de oboseala, stimuleaza tranzitul intestinal, normalizeaza volumul ficatului (reduc hepatomegalia); iata de ce, pruna este un aliment recomandat astenicilor, sportivilor, copiilor, persoanelor constipate, hepaticilor. In plus, puterea depurativa si diuretica a prunei o face utila persoanelor suferinde de reumatism, arterioscleroza si celor cu intoxicatii alimentare acute.

7) SEMINTE DE DOVLEAC – au un nivel ridicat al continutului de magneziu, zinc si alte minerale. Sunt considerate de mare ajutor în eliminarea viermilor intestinali si in stimularea activitatii rinichilor. Bolile de inima asociate unor valori crescute ale colesterolului, bolile glandulare si nervoase pot fi ameliorate cu ajutorul unei cure de seminte de dovleac.

8) SARDINE – Dr. Bowden le numeste “alimentul sanatos dintr-o conserva”, pentru ca au un continut foarte ridicat de acizi grasi omega 3 si calciu,precum si fier, magneziu, fosfor, zinc, mangan si cupru – si, nu in ultimul rand, toata gama de vitamine B, precum si vitamina D. Boli precum psoriazisul, poliartrita sau astmul bronsic raspund pozitiv la acest aliment. Studii ample au demonstrat ca un consum regulat de peste - de trei ori pe saptamana - previne si incetineste depunerea de grasimi pe peretii vaselor de sange, protejeaza organismul impotriva aparitiei bolilor cardiovasculare, cum ar fi infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, hipertensiunea arteriala sau tulburarile de ritm cardiac.

9) TURMERICUL – sau “Curcuma longa”, este o planta ierboasa, de origine asiatica. Radacinile din curcuma au un gust aromat, iute, fiind folosita ca si condiment in bucataria indiana. Radacinile de turmeric contin ulei volatil, zinziberen si un colorant galben denumit curcumina. Turmericul este o planta cu proprietati anti-inflamatorii si anti-cancerigene. De asemenea, stimuleaza puternic secretia de bila, avand actiune colagoga si coleretica intensa. Se consuma in combinatie cu oua fierte in salate.

10) AFINE CONGELATE – Chiar daca procesul de inghetare, ca si cel de fierbere, poate degrada nutrientii, aceste fructe se consuma de regula in combinatie cu iaurtul. Specialistii sustin ca afinele imbogatesc performantele intelectuale, in special procesul de memorizare.

11) DOVLEAC CONSERVAT – este o leguma saraca in calorii, dar plina de fibre si vitamina A, care regleaza sistemul imunitar. Se consuma cu putin unt, scortisoara sau mieji de nuca. 
Jonny Bowden sustine ca are mereu in bucatarie macar doua dintre acele alimente: seminte de dovleac, pe care le prajeste si le pune in salate, dar si afine congelate, pe care le consuma in amestec cu iaurt, lapte si alte cereale mai ales la micul dejun. 

Alte articole:

Varza - aliment miraculos
Miere si scortisoara

luni, 26 aprilie 2010

Cancerul si alimentatia


Congresul Mondial al Cancerului a confirmat capacitatea exceptionala a fructelor si legumelor de a preveni si vindeca tumorile ucigatoare.

"Bomba" ultimului congres mondial a fost victoria morcovului si a rubedeniilor lui impotriva bolilor oncologice. Fructele si legumele au triumfat. Un studiu mamut, intins pe o durata de 35 de ani si efectuat pe 500.000 de subiecti, a dovedit fara drept de apel ca alimentatia vegetariana reduce drastic aparitia cancerului. Practicantii terapiilor naturiste au avut dreptate. Cand Dumnezeu a lasat boala a lasat si leacurile care o pot vindeca.

"De necrezut", a exclamat profesorul francez Michel Boiron, presedintele fondator al Congresului International al Cancerului. "Scepticismul nostru este invins. Cifrele studiului EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition -Investigatia europeana prospectiva privind cancerul si alimentatia) sunt de necombatut. Legatura dintre cancer si alimentatie este edificata."

Desi nu e noua, ideea ca hrana joaca un rol decisiv in stoparea sau dezvoltarea tumorilor canceroase a fost multa vreme respinsa, minimalizata sau privita cu scepticism de lumea medicala occidentala. Cancerul era interpretat ca o boala in sine, declansata prin dereglarea necontrolata a unor celule. Un soi de "nebunie" organica. Din fericire, studiul EPIC vine cu concluzii de neclintit. Este cea mai mare ancheta realizata vreodata asupra relatiei dintre nutritie si cancer. Studiile efectuate compara alimentatia si modul de viata a 500.000 de indivizi din tarile nordice si sudice ale Europei, unii dintre ei amatori de unt si de carnuri grase, ceilalti - consumatori de legume, fructe si untdelemn de masline. Incepand cu anul 1970, majoritatea subiectilor au fost urmariti fiecare in parte, in medie timp de cinci ani. Ultimele rezultate au fost publicate in iunie 2005 si comunicate oficial la congresul de la Paris.

A fost primul studiu combinat si cu prelevari de sange si ADN, stocate in banci biologice, pentru cercetarea indicilor nutritionali. Concluzia e clara: schimbarea regimului alimentar poate reduce frecventa cancerului. Iata si cateva prescriptii importante rezultate din studiul EPIC.


Consumati cat mai multe fructe si legume

Persoanele care consuma in medie 35 de grame de fibre vegetale pe zi (sapte portii de fructe si de legume mancate pe intinderea unei zile) reduc riscul imbolnavirii de cancer cu 40%. Cifra creste, daca pe langa alimentatia vegetariana, veti fi atenti sa va si miscati. Mai ales cancerul intestinal si cel de colon sunt tinute in frau printr-o alimentatie adecvata combinata cu sport. "Marele progres al acestui studiu consta in faptul de-a arata ca riscul cancerului poate fi drastic redus prin cresterea consumului de fructe si de legume, principalele surse de fibre alimentare", spune profesorul Elio Riboli, responsabilul studiului EPIC, specialist mondial in probleme de nutritie si cancer.


Vegetalele: bariera impotriva cancerului de colon

Includeti in fiecare din mesele dvs. o leguma sau o salata si un fruct la desert. Care sunt cele mai indicate? Toate fructele contin combinatii de substante protectoare. Pentru a beneficia de ele, variati culorile: dupa ce mancati un mar rosu, gustati o para aurie sau un strugure negru. La fel si in cazul legumelor: dupa o tomata rosie, consumati un broccoli verde sau o ridiche neagra. Cel mai adesea, principiile active care opresc cancerul sunt cuprinse chiar in colorantii din plante. Eficienta lor a fost constatata nu doar in cancerul de colon, ci si in cel de prostata, pancreas, plamani, esofag

Uitati carnea 

Se banuia de multa vreme ca excesul de carne nu este sanatos. Studiul EPIC confirma si aceasta realitate. Analiza efectuata a grupat carnea in trei categorii: carne rosie, mezeluri si carne de pasare. Din prima grupa fac parte carnea de vita, vitel, porc, proaspata, tocata sau congelata. Din grupa a doua fac parte salamurile de porc sau vita, conservate in saramura, cu sau fara nitrati, afumaturile, carnea uscata sau conservata prin fierbere: jambonul, carnatii, pateul de ficat, crenvurstii etc... Pasarile au fost reprezentate de gasca si pui. Rezultatul: riscul de cancer colorectal e mult mai ridicat la consumatorii de carne si mezeluri. In schimb, nu exista nici o problema cu carnea de pasare, cu conditia sa nu fie din crescatorii. Ca solutie alternativa pentru carne se recomanda pestele, desi efectul lui protector n-a putut fi explicat pe deplin. Se presupune ca anumiti acizi grasi, prezenti in mare cantitate in uleiul de peste, inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase.


Leguminoase si cereale complete:

Grau, orz, ovaz, mei, secara, linte, fasole, soia, seminte de in si susan - "E timpul sa redescoperim cerealele si leguminoasele", ne indeamna studiul EPIC. "Bogatia lor in fibre participa, de asemenea, la prevenirea cancerului de colon. In sensul acesta, ar fi bine ca painea cotidiana sa fie inlocuita de sase portii de grau incoltit, consumat pe durata unei zile."

Unele leguminoase (mai ales soia) prezinta un alt atu: continutul lor bogat in fito-estrogeni. Femeile asiatice, care consuma multe leguminoase inca de la varsta copilariei, sunt mult mai putin atinse de cancerul de san. Ipoteza avansata: acesti micro-constituenti sunt capabili sa blocheze efectul estrogenilor asupra celulelor mamare. In schimb, o posibila cauza de aparitie a cancerului de san poate fi excesul de kilograme acumulate dupa menopauza. In concluzie, puneti linte in toate salatele, mancati cu incredere soia, mancati cereale complete. Protejati-va intestinul si controlati-va greutatea.

Optati pentru o alimentatie variata

Decat sa mananci un anume aliment, mai bine consumi cate putin din toate. Si reduceti consumul de alcool. De fapt, ideea generala care s-a desprins la congresul de la Paris a fost ca nu exista atat alimente protectoare, cat un model alimentar preventiv, inspirat din modelul mediteranean. Si anume: legume stropite din belsug cu ulei de masline. Un alt principiu recomandat priveste alimentele proaspete si crude, netrecute prin foc. Favorizati, deci, salatele de legume, condimentate cu ierburi aromate, si fructe de toate gusturile si culorile. Activitatea fizica reduce riscul cancerului de san.


Faceti miscare

O a doua surpriza a congresului de la Paris a fost confirmarea prin studiu a incidentei deosebite pe care sportul, miscarea, o are in stoparea diverselor tipuri de cancer. Prin urmare, specialistii recomanda includerea lor in viata cotidiana. Nici o zi fara plimbare in aer liber, fara cateva minute de gimnastica sau de alergat. Miscarea reduce in proportie de 40% incidenta cancerului, mai ales de san si colon, de prostata, plamani si uter. Diminuarea riscurilor apare si la persoanele subtiri, care fac constant miscare. De unde ideea ca nici cei ce au o greutate normala nu sunt feriti de teribila maladie.

"Un studiu american a demonstrat ca densitatea sanului la mamografie se modifica radical dupa o ora de exercitiu fizic." Si la fel, intreaga structura corporala.
Rodica Demian


O terapie cu gust delicios!


"Rezultatele cercetarilor noastre trebuie sa-si gaseasca drumul spre farfurii!"
La mijlocul lunii februarie, la Viena s-a tinut un congres la care au participat cercetatori de pe toate meridianele globului. Tema conferintei: alimentatia si cancerul. Concluzia unanima: cele mai eficiente remedii pentru stoparea acestei boli cumplite se gasesc in... farfurie! Unul din doi bolnavi incurabili ar putea fi salvat printr-o alimentatie sanatoasa. Nu numai fructele si legumele contin substante bioactive, ci si cerealele, mirodeniile etc. Ele ne pot ajuta sa traim mai mult, in deplina sanatate. 

Va prezentam interviul acordat pe aceasta tema de Prof. Dr. S. Knasmller, unul dintre marii cancerologi germani, prezent la lucrarile conferintei.

- Meniul oferit participantilor la conferinta de la Viena a fost de-a dreptul bizar: rulouri de salata verde cu sfecla, salata de andive cu radacina de tataneasa, fileuri de peste cu rozmarin, sarlota de lamaie cu sos de soc etc. Nu suna mai degraba a Plafar? Bucatarul a transpus in realitate in mod exemplar rezultatele cercetarilor noastre. Multe din ingredientele folosite au proprietati anticancerigene. Meniul demonstreaza ca alimentatia anticancer poate fi extrem de gustoasa. Si care sunt efectele ei? 
- Concluzia dupa ani indelungati de cercetare este ca un bolnav incurabil din doi (sau din trei) ar putea fi salvat. Stim de mult ca broccoli, dar si alte legume pot preveni aparitia cancerului. Aveti noutati? Acum stim cum actioneaza ele. Anihileaza, de exemplu, efectul cancerigenelor, adica al substantelor chimice din mediul inconjurator si al conservantilor alimentari. Substantele existente in crucifere (varza, conopida, broccoli etc.) si cele din usturoi pot sa impiedice acest proces.

- Stim ca a fost studiat efectul anticancerigen al verzei rosii si al celei de Bruxelles. Este efectul acesta benefic doar pe soareci?
- Nu. Recent s-a constatat ca aceste legume din familia cruciferelor pot activa si la om o anumita enzima din ficat, care il protejeaza impotriva cancerului. Numele ei prescurtat este GST.

-Este suficient doar sa mancam cat mai multe legume pentru a ne apara de cancer?
- Nu. Ar trebui sa consumati si mai multe cereale, mai ales soia. In cereale ca: ovaz, grau, mei etc. exista o multitudine de substante anticancerigene. Mai cu seama in produsele din cereale integrale (uruiala si tarate nerafinate). In ceea ce priveste soia, ea contine hormoni naturali, care sunt o mare speranta pentru prevenirea cancerului de san.

- Cum actioneaza acesti hormoni vegetali?
-Reduc efectul estrogenilor proprii organismului. Ei impiedica celulele din tesuturile hormonodependente (de exemplu, din sani sau prostata) sa se transforme in celule canceroase.

- Unele soiuri de cereale au un efect mai deosebit?
- Produsele integrale, da. (In nici un caz faina alba.) O mare parte a substantelor active se afla in invelisul exterior al boabelor. Acestea stopeaza cancerul de colon.
- Dar mirodeniile? Care e contributia lor la prevenirea cancerului?
- In aceasta privinta s-au efectuat studii foarte interesante. Mirodeniile ajuta de fapt la "repararea" defectelor ereditare. Printre candidatii cu perspective stralucite se numara: vinarita, vanilia si scortisoara.

- Exista si substante care provoaca "moartea" celulelor canceroase?
- Resveratrolul din struguri si, in special, din vinul rosu poate declansa apoptoza celulei canceroase. In laborator s-a descoperit ca acelasi efect il are si varza de Bruxelles.

- Deci un pahar cu vin rosu pe zi ne apara de cancer. Dar ce rol are radacina de tataneasa in meniul anticancer?
- Radacina de tataneasa se compune in proportie de 30% din inulina, o fibra care fixeaza substantele cancerigene si le "impinge" spre canale, reducand astfel riscul imbolnavirii de cancer la colon. Conform unor studii canadiene, cresterea consumului zilnic de fibre cu 13 g ar fi suficienta pentru a reduce la jumatate riscul cancerului de colon. Eficiente sunt, de asemenea, cerealele si morcovii. Un alt medicament "gustos" impotriva cancerului este iaurtul. Bacilii lactici din alimentele fermentate: varza acra, branza, iaurtul pot fixa si ei substantele toxice din intestin, care sunt, astfel, eliminate.

-Ce parere aveti despre tabletele cu fibre din farmacii?
-Niciuna. Alimentele bogate in fibre contin si fenoli, care protejeaza membrana celulei. Acestia se gasesc mai ales in cerealele integrale si in tarate. Fibrelor tratate chimic le lipseste aceasta componenta, de aceea efectul lor este nul.

- Cum s-a descoperit, de fapt, ca alimentatia influenteaza aparitia cancerului?
- Prin studiile efectuate pe emigranti. In tara lor, barbatii japonezi sufera foarte rar de cancer la prostata, iar femeile japoneze nu prea fac cancer la san. La inceput, oamenii de stiinta au crezut ca acest fapt ar avea legatura cu genele. Dar studiind emigrantii japonezi din SUA, ei au constatat ca numarul celor bolnavi de cancer la prostata (este vorba de cea de-a doua generatie) este egal cu numarul americanilor bolnavi. Japonezii eliminasera din alimentatia lor pestele crud, branza de soia si orezul, inlocuindu-le cu carne de vita si cartofi prajiti. Studiile arata ca numarul vegetarienilor cu cancer digestiv este cu 50% mai scazut decat cel al consumatorilor de carne. Sa devenim, oare, vegetarieni?

Din cercetari nu rezulta ca boala ar fi produsa de carnea in sine. Valabil este urmatorul principiu: carnea de porc este nociva daca o consumam grasa si in cantitate mare. Supragreutatea sporeste si ea riscul imbolnavirii. Recomandarea din clipa de fata este: cu cat mai putina carne, cu atat mai bine. Maximum 80 g pe zi.

- Ar trebui sa fim mai atenti si la tigaie?
- Prajitul la peste 200 grade Celsius este tabu, pentru ca in suprafa ta maronie a carnii se formeaza substante cancerigene: carburile policiclice. In experimentele facute pe animale s-a observat ca aceste substante produc cancerul hepatic si cancerul glandelor intestinale si mamare.

- Dar ele pot fi anihilate prin consumul de mirodenii?
- Da. Condimentand cele 80 g de carne cu rozmarin, cimbru, salvie sau usturoi. Marinatele preparate cu ulei de masline, otet de mere, zeama de lamaie, usturoi, mustar, sare si zahar brun pot impiedica in proportie de 90% formarea combinatiilor nocive. 

Recomandarea mea: o felie subtire de gratar + cereale sau orez natural + legume verzi. Acestea contin clorofila o substanta anticancerigena. Un studiu efectuat recent in China arata ca un consum regulat de varza (de crucifere, in general) reduce riscul cancerului pulmonar cu 38%. 

- Putem sa fumam, daca mancam varza?
- Un pachet de tigari pe zi inseamna un risc mult mai mare. Doar nefumand putem profita de efectul anticancerigen al acestor legume.

- Exista o planta anume pe care o preferati?
-Eu recomand cu caldura ceaiul verde (mult), care ne protejeaza de cancer pe mai multe planuri. Cercetatorii americani au descoperit faptul ca o substanta componenta a ceaiului verde poate "nimici" tumorile, privandu-le de hrana. Da. Numele ei prescurtat este GCG. Ea inhiba dezvoltarea de noi vase sanguine. Nemaifiind alimentata cu sange, tumora moare. Dar rezultatele acestor studii indeamna la continuarea cercetarilor. De la experientele in eprubeta sau pe animale pana la studiile efectuate pe oameni e cale lunga.

- Care este urmatorul dvs. obiectiv?
- Rezultatele cercetarilor noastre trebuie sa-si gaseasca drumul spre farfuriile dvs.!

Farmacia naturii: Ucigasii cancerului

- Varza( in general, cruciferele)
Glucosinolatele, adevarate "pesticide naturale" protejeaza varza de agentii nocivi (bacterii, ciuperci). La oameni, ele activeaza enzima care previne cancerul (GTS).

- Strugurii
Resveratrol se numeste "medicamentul" anticancer din struguri, din zeama de struguri si din vin. Aceasta substanta stopeaza producerea infectiilor si calcifierea arterelor. Pentru frumusete: samburii (semintele) de struguri impiedica aparitia petelor de batranete.

- Rosiile
Licopenul este "multimedicamentul" natural pe care-l contin acestea. Un antioxidant care impiedica aparitia cancerului de pancreas, de intestin, de prostata, de plamani.

- Cerealele
Seleniul este microelementul care mentine la "turatie maxima" o enzima ce impiedica dezvoltarea tumorilor. Se gaseste in graul si in grisul nerafinate industrial.

- Citricele
Vitamina C previne cancerul. Cei care combina, de exemplu la micul dejun, felia de sunca cu un grapefruit pot preveni formarea nitrosaminelor cancerigene. In pielita alba a citricelor se gasesc bioflavonoidele care sporesc de 30 de ori efectul vitaminei C.

Inapoi la natura!

Fiecare om se poate apara si singur de cancer, dar trebuie sa o faca imediat. Iata ce recomanda specialistii:

Alcool cu masura:
- barbatii: maximum 2 pahare/zi;
- femeile: maximum 1 pahar/zi. Ideal: vinul rosu care contine resveratrol.

Carne putina: 
Nu mai mult de 80 g/zi. Mai multa carne de pui sau peste, decat carne de miel sau de vita. Carnea nu trebuie prajita prea tare si se consuma bucatile mai slabe. Ideal: somonul, care contine acizi grasi Omega 3 si vitamina D.

Fara grasimi animale: 
Inlocuiti-le cu grasimi vegetale, mai ales cu ulei de masline. El contine acizi grasi nesaturati si vitamina E, care ne protejeaza de cancer.

Sare, cu economie: 
Maximum 6 g/zi. Inlocuiti-o cu mirodenii si verdeturi, bogate in substante anticancerigene.

Multe cereale si leguminoase: 
Expertii recomanda 600-800 g/zi, impartite in 7 sau mai multe portii. Optati pentru produsele integrale. Consumati zilnic produse din soia: lapte, branza (tofu), iaurt etc. 

Multe legume si fructe: 
Zilnic, intre 400-800 g, impartite in 5-10 portii. Substante bioactive se gasesc mai ales in crucifere (varza, conopida, broccoli, gulie etc.) si in usturoi. Citricele contin vitamina C, la fel si merele (soiurile vechi), afinele, socul, caisele, morcovii.

Ceaiul verde: bautura ideala.

Zahar, aproape deloc: 
Pentru ca ingrasa, iar supragreutatea sporeste riscul imbolnavirii de cancer. Inlocuiti-l cu miere!

Alimentatia anticancer

Medicina oficiala accepta, in sfarsit, o realitate pe care naturismul o sustine de mult: alimentatia corecta poate sa impiedice aparitia tumorilor. Fructele, zarzavatul, leguminoasele, cerealele integrale si ierburile aromate contin substante active care pot preveni imbolnavirea de cancer.

vineri, 23 aprilie 2010

Drojdia de bere


Drojdia de bere contine vitaminele:

B1– eficienta in combaterea tulburarilor digestive, cardiace, pentru tratarea depresiilor, nevralgiilor si oboselii;
B2 – utila in combaterea eczemelor, a imbatrinirii pielii;
B3 – implicata in procese ce tin de echilibrarea sistemului nervos ;
B5 – stimulent natural al glandelor corticosuprarenale, remediu anti-stres, mareste rezistenta la infectii ;
B7 – care neutralizeaza colesterolul, fiind indicata in obezitate; previne caderea parului;
B8 – utila pentru reglarea metabolismului proteinelor si grasimilor;
B9 – are efect antianemic, ajuta la mentinerea echilibrului hormonal;
B12 – care actioneaza asupra sistemului nervos, marind puterea de concentrare, ameliorind cefaleele; contribuie la mentinerea echilibrului hormonal;
B15 – amelioreaza oxigenarea tisulara, este un remediu minune impotriva imbatrinirii, ajuta la dezintoxicarea ficatului;
K – intervine in procesul de coagulare a singelui si contribuie la formarea osoasa, fiind un factor esential in procesul de mineralizare (fixare a calciului);
E – mareste rezistenta la infectii si intervine in metabolismul si functiile diferitelor tesuturi, organe si sisteme (organe de reproducere, glande endocrine, muschi, sistem nervos), in procesul cresterii si in procesul de coagulare.

Drojdia de bere este cunoscuta si folosita in scop terapeutic din cele mai vechi timpuri. Babilonienii, egiptenii si celtii o foloseau pentru prepararea bauturilor alcoolizate, dar si pentru a-si ingriji ranile, deoarece observasera rolul cicatrizant deosebit al acesteia. 

Ea intârzie procesul de imbatrânire. Aceasta proprietate se datoreaza pe de o parte continutului mare de substante active (proteine, minerale, vitamine), dar mai ales de acid nucleic. Acest element conduce procesul de formare a celulelor noi, care le inlocuiesc treptat pe cele deteriorate. Asadar, folosirea curenta a drojdiei de bere in dieta are efect regenerator, poate ajuta efectiv organismul sa ramâna tânar si in forma. Persoanele in vârsta, carora li se prescrie drojdie de bere, pot constata in doar câteva luni o ameliorare a starii generale, precum si un surplus de energie binefacatoare.
 
In urma administrarii zilnice de drojdie de bere pielea devine supla, tenul se coloreaza, totul dovedind o stare buna de sanatate. Ideala in consolidarea sistemului imunitar. Administrarea drojdiei de bere timp indelungat permite patrunderea in organism a unei adevarate armate de celule vii, tocmai bune pentru a ataca toxinele care circula in sânge, si a intari sistemul imunitar. In plus, ajuta la refacerea florei intestinale, de multe ori afectata de administrarea repetata de medicamente.

 Trateaza bolile intestinale (enterite, colite, diaree etc.), având un efect calmant asupra suprafetelor inflamate si favorizând absorbtia si neutralizarea acizilor. Drojdia exercita o actiune inhibitoare asupra unor germeni patogeni ca: stafilococ, streptococ, colibacil. In consecinta, poate fi indicata in toate afectiunile intestinale acute sau cronice de origine infectioasa, precum si in prevenirea accidentelor survenite in urma administrarii de antibiotice, deoarece fiind insensibila la aceste medicamente, remediaza rapid dezechilibrul florei intestinale.

De ajutor in afectiuni hepatobiliare. Neutralizeaza o bila toxica sau acida, favorizeaza digestia hidratilor de carbon si impiedica acumularea de acizi grasi incomplet oxidati. In plus, vitaminele continute ajuta ficatul in oxidarea grasimilor si favorizeaza innoirea celulara la acest nivel, de aceea se recomanda si in formele precirotice si cirotice ale ficatului, in steatoze (degenerescenta grasa a ficatului). Se ia la fiecare masa, amestecata cu legume sau in supa, in doza de una-doua linguri pentru adulti si batrâni si o lingurita pentru copii.

Reface necesarul de vitamine. Drojdia de bere constituie un aliment compensator al carentelor vitaminice, fiind utila in aproape toate formele de avitamonoza B, precum si in afectiunile determinate de carenta acestora. E excelenta pentru sportivi, carora le mareste rezistenta la efort, favorizând travaliul muscular si usurând eliminarea de toxine si deseuri metabolice.
Eficienta in cura de slabire. Dizolvata si bauta inainte de masa, taie pofta de mâncare, micsorând numarul de calorii primite de organism. Efectele unei linguri de drojdie de bere se resimt aproape imediat si se mentin timp de mai multe ore.

 Un adjuvant pretios in afectiunile neurologice. Tot bogatia de vitamine din complexul B recomanda drojdia de bere in afectiuni neurologice si neuromusculare, in manifestarile nervoase ale alcoolismului.

Cura cu drojdie de bere este eficienta daca este urmata timp de trei-patru luni, iar efectele ei nu intarzie sa apara. In general, se administreaza de doua-patru ori pe zi, dimineata si seara. Ea poate fi amestecata cu lichide, dar trebuie neaparat luata intre mese.

sursa: Magazin

joi, 22 aprilie 2010

Terapia Bowtech

Terapia Bowtech este o terapie holistica de vindecare foarte eficienta, o terapie care activeaza mecanismul de autovindecare.

Timp de trei ore am ascultat-o pe Carmen Sopon, vrajita de terapia pe care mi-o descria, dar si de dulceata glasului. “Opreste-ma”, imi spune, “ca eu pot sa vorbesc despre asta doua zile si doua nopti…”

Intr-adevar, Carmen Sopon poate sa vorbeasca despre terapia Bowtech la nesfârsit si nici nu te poti plictisi lânga ea. Fiecare cuvânt este incarcat de emotie si bunatate, tonul este entuziasmat, iar starea pe care ti-o induce, fie ca-ti vorbeste, fie ca te trateaza, este optimismul. Si apoi… este imposibil ca subiectul sa nu te intereseze: o terapie a terapiilor, o metoda simpla si deosebit de eficienta, pentru ca tehnica Bowtech are abilitatea de a trezi doctorul interior al individului. O data pus la treaba, acesta repara tot ce gaseste in neregula in organism. Si cine poate sa vindece mai bine trupul si sufletul decât acel doctor care stie ritmul specific de vindecare al fiecaruia in parte? Se pare ca suntem dotati cu un mecanism de autovindecare, insa, din cauza mediului nesanatos de viata, el nu mai functioneaza la parametri normali. “Asta nu inseamna ca nu suntem capabili sa reactivam toate aceste mecanisme!”, ma linisteste tânara terapeuta.


Asa a inceput…
Este adevarat ca, inca din copilarie, nu putea sa ia medicamente. Ajunsese chiar sa fie alergica la antialergice si din aceasta cauza a trebuit sa se trateze cu leacuri. De meserie economist, avea propria firma. Ar fi trebuit sa se simta implinita, dar in suflet ii ardea un foc care o tot impingea spre gasirea propriei meniri. Simtea ca, de fapt, rolul ei in aceasta viata este sa-i ajute pe cei din jur. Intrase incet, incet pe tarâmul bioenergiei, bioterapiei... o provoca teribil fluxul energetic pe care trebuia sa-l si vada, nu numai sa-l simta: “Daca nu vad sau nu pun degetul, poti sa-mi spui câte in luna si-n stele...” 


Nu a practicat niciuna dintre aceste terapii, desi erau aproape de cautarile ei. Simtea totusi ca exista ceva care ar trebui sa se lege de vibratia ei... “Sunt sigura ca destinul unui om se precipita câteodata in anumite momente in asa fel incât, pe parcurs, acel individ va experimenta ceea ce i se asterne, ce-i este destinat sa faca”. Si iata ca destinul ei se precipita in 2002, in timp ce butoneaza telecomanda televizorului... Un reportaj realizat in Anglia prezenta o terapie incredibila, numita Bowtech. In material, un barbat aflat de ceva vreme intr-un scaun cu rotile din cauza unui atac cerebral, fusese vindecat; mai era un mecanic auto cu umarul intepenit caruia i-a revenit mobilitatea mâinii dupa fix patru miscari ale terapeutului, chiar in timpul filmarilor. 

In acel moment, inima lui Carmen bate neobisnuit de repede... ca atunci când esti indragostit. Urmeaza o noapte agitata de emotie, o dimineata in care imprimanta scoate de pe Internet toate informatiile de pe pagina Academiei de Terapie Bowen, dar si despre cursurile pe care este hotarâta sa le faca: “Voiam sa ma duc imediat!” Telefoneaza in Grecia... se agita... si lucrurile se prelungesc pâna in 2006, când profesorul Andrew Zoppos are o prezentare chiar in Bucuresti, la Palatul Copiilor. Bineinteles ca face rost de o invitatie si, pe un viscol de februarie ce paralizase tot orasul, ajunge: “De atunci, lucrurile s-au legat. Profesorul avea nevoie de traducator, apoi m-am ocupat de organizarea cursurilor in România si poti deduce singura ca m-am implicat total. In prezent, in România, avem deja 10 grupuri de cursanti din toate categoriile sociale: medici, farmacisti, dentisti, ingineri, profesori, maseuri, bioterapeuti, croitorese, chiar si casnice. Cel mai in vârsta cursant are 77 de ani ”.


Primele emotii traite cu prietenii
La inceput, a practicat metoda Bowtech pe prieteni. Le-a explicat inainte ca, in orice caz, rau n-o sa le faca. Si s-au lasat pe mâna ei. Emotiile cele mai mari le-a avut când a tratat o prietena cu scolioza care avea dureri constante, aproape ca se obisnuise cu ele. Dupa primele sedinte, pacienta spunea ca simte o mâna fierbinte care o trage de coloana, dar ca nu mai are niciun fel de dureri... “Am incremenit!. .. Stiam ca nu poate sa existe niciun fel de pericol, dar la o descriere de genul asta ti se taie un pic respiratia”. Carmen ii recomanda sa stea linistita, sa bea apa, sa nu stea asezata mai mult de 20 de minute si “i-am spus: corpul lucreaza, e un semn bun”. A doua zi, la telefon, fata spunea ca are o vertebra iesita in afara, dar coloana devenise dreapta - “fir de plumb”. Deci vertebrele se re-aliniau si, pentru a-si face loc, a trebuit sa se deplaseze un pic, pentru o perioada scurta de timp. “Inca de la prima sedinta pacientul simte ca se petrece ceva, ca in interiorul lui se lucreaza. Uneori, simte o caldura sau furnicaturi. Unii descriu un flux ce trece prin diverse parti ale corpului. Dupa primele miscari devin foarte relaxati, iar interior, odata trezit, prin miscarile specifice metodei, incepe sa depisteze locurile cu probleme si sa le rezolve. Am avut o pacienta careia i-am tratat genunchiul si care m-a sunat dupa câteva zile sa-mi spuna ca, mai intâi, i s-a indreptat nasul; avea deviatie de sept de multa vreme”. 


De atunci, a tratat poliartrite, spondiloze cervicale, migrene, alergii, probleme renale, luxatii. “Dupa fiecare reusita ii multumesc lui Dumnezeu pentru satisfactia de a ajuta oamenii in suferinta. Când am rezolvat cazul de poliartrita aproape ca nu mi-a venit sa cred. Stiam ca e o boala destul de grea… atunci am simtit o bucurie pe care n-o pot reda in cuvinte”.


Metastaze, diabet si boli genetice
Carmen spune ca in cazul cancerului rezultatul terapiei depinde de stadiul in care se afla boala si un rol important il are starea psihica a pacientului. Povesteste despre o doamna cu metastaze multiple care, din cauza tratamentului cu citostatice, avea niste stari groaznice. Era in stadiul in care medicii ii prescrisesera morfina. In momentul in care s-a intervenit cu Bowtech, nu se putea ridica de pe patul de boala. Dupa câteva sedinte a reusit sa iasa in curte si chiar sa-si ingrijeasca lalelele. Pâna la sfârsit, doamna respectiva nu a mai avut dureri si nici morfina nu a mai luat. Din pacate, in faza terminala doar atât se mai poate face. “Daca putem sa-i facem bine omului, sa-si duca mai usor ultimele clipe pe care i le-a dat Dumnezeu, sa-i imbunatatim calitatea vietii, eu zic ca e mare lucru”. Copiii si animalele reactioneaza superb la terapie, cu rezultate extrem de rapide si spectaculoase. Si in autism, sindromul Down sau alte boli genetice, Bowtech poate ajuta, bolnavii devenind mai atenti, mai comunicativi, insa boala nu dispare. 
Daca “medicul” interior este capabil sa acceseze memoria celulara pâna la nivel embrionar, la bolile genetice nu pot fi rezultate spectaculoase, doar ameliorari. La fel se intâmpla si in cazul bolnavilor de diabet. Bowtech da rezultate bune in cazul in care functia pancreasului nu este total atrofiata si inca mai poate sa secrete o cantitate chiar si infima de insulina. Atunci recomanda bolnavilor ca, inainte de a-si aministra urmatoarea doza de insulina, sa-si verifice glicemia, pentru ca, sub tratament, se regleaza si nivelul de insulina in organism.


De la irascibilitate la calm
In cazul celor irascibili, vesnic nemultumiti si recalcitranti, Bowtech reuseste sa elibereze tensiunea emotionala care ii determina sa aiba un astfel de comportament. Dupa câteva miscari, care se adreseaza sistemului nervos, pacientii se manifesta diferit. Unii incep sa plânga pâna ce se debaraseaza de povara incarcaturii emotionale acumulate in timp, iar altii gasesc diverse variante. “Am tratat o fata care a iesit din camera de sedinte râzând in hohote. Pur si simplu mergea si râdea. Stiam ca asta e o modalitate de descarcare, insa mi-a fost greu sa-l linistesc pe prietenul ei. Acesta nu intelegea ce se intâmpla si, chiar daca eu ii spuneam ca totul este in regula, tot i se citea ingrijorarea pe chip... Dupa aceste reactii, aparent neintelese, se instaleaza o stare de calm, se simt tot mai bine, se odihnesc mai bine, vad lumea in alte culori, nu-si mai fac atâtea griji ca pâna atunci. Iata ca organismul are metodele lui de a readuce functiile primordiale la starea de echilibru. Uneori, daca pacientul este supraponderal, dupa echilibrare incepe sa slabeasca”.


Ce este Bowtech?
Este “o terapie holistica de vindecare, extrem de eficienta, delicata si neinvaziva”. Prima parte a tratamentului presupune inducerea unei stari de relaxare numita alfa, sub care organismul poate sa inceapa procesul de vindecare. I se mai spune si terapia secolului XXI. Este o formula unica de reechilibrare neuro-musculara, de realiniere a structurilor osoase, de eliminare a tensiunillor musculare si incordarilor, de restabilire a circuitului limfatic, de echilibrare a meridianelor energetice, corectare a dezechilibrelor psihice. In toate cazurile, pacientii descriu o stare de relaxare urmata de o senzatie de bine. Spre deosebire de alte tehnici, aceasta nu forteaza corpul sa execute o comanda, ci ii permite sa se vindece singur, in ritmul propriu. In niciun caz nu poate face rau. “Noi, ca terapeuti, practic facilitam organismului procesul de vindecare. Nu suntem cei care decidem in ce fel sa se produca o vindecare si care sunt prioritatile. In prima sedinta, inainte sa te adresezi zonelor afectate pe care le sugereaza pacientul, te ocupi realmente de trezirea “doctorului” interior. Deci reactivezi mecanismul de vindecare propriu organismului. Acesta cauta sa recupereze starea de bine existenta inaintea aparitiei afectiunii respective prin reactivarea memoriei celulare. El este capabil sa readuca acea stare de bine care a fost prezenta cândva. Si când starea de bine a fost reinstalata, din acel moment poti sa spui ca esti un alt om”.


Patru miscari miraculoase
Unul dintre principiile de functionare ale acestei tehnici este stimularea acelor receptori care se afla pe muschi, tendoane, ligamente si, in general, a acelor terminatii nervoase responsabile cu trimiterea catre creier a senzatiilor de durere sau de eventuala agresiune. Miscarea delicata care se aplica se numeste Bowen, dupa numele celui care a conceput-o, si ea trimite practic un mesaj de nonagresiune. Organismul directioneaza mesaje de incepere a procesului de vindecare catre locurile unde exista afectiuni. Exista putine cazuri in care medicul interior nu poate sa ia initiativa. 
In cazul in care nu sunt fracturi sau rupturi, sau tesuturi deteriorate ireversibil, aproape tot se poate rezolva. Exista patru miscari de urgenta care se aplica in cadrul tratamentului, ca parte dintr-o procedura bine determinata, dar in cazuri de soc sau urgenta se aplica numai aceste patru miscari. Asta inseamna ca, daca esti lânga o persoana care tocmai a avut un accident (poate sa fie orice fel de accident - s-a lovit, si-a rupt piciorul, a avut un accident de masina sau unul emotional, practic orice om care tocmai a primit un soc in sistem), aplicandu-i aceste patru miscari de urgenta se va elimina socul din organism. Avem situatii documentate in care aceste miscari au oprit hemoragii masive sau au trezit pacienti in stare de inconstienta. Practic, aceste patru miscari sunt miraculoase”.


Trei ipostaze de nereusita a tratamentului
Timp de cinci zile de la sedinta, pacientul simte constant o evolutie din bine in mai bine. Exista trei ipostaze in care Bowtech nu poate avea rezultate - daca terapeutul nu aplica tehnica corect si in cazul in care bolnavul isi cauzeaza singur recaderea. Desi i se recomanda o perioada de repaus, el nu o respecta (odata ce ai declansat acel mecanism de autovindecare el incepe sa lucreze si orice actiune in forta, orice soc care se induce organismului are rolul de a opri aceste reactii). Si, in fine, a treia ipostaza este aceea in care pacientul nu vrea sa se faca bine. 
“Profesorul Zoppos a avut un astfel de caz si mi se pare emblematic. O pacienta de vreo 60 de ani avea un picior mai scurt decât celalalt. Dupa fiecare sedinta, doamna respectiva pleca fara sa schiopateze, deci organismul era perfect aliniat. Când se intorcea, dupa sapte zile, schiopata din nou. Asa s-a intâmplat timp de vreo sase sedinte pâna când profesorul, care are si licenta de hipnoterapeut, i-a indus o stare mai profunda de relaxare si a avut o discutie cu ea: “Esti unicat! Care este motivul pentru care tie nu ti se pastreaza rezultatul terapiei?”. Femeia a raspuns ca are acasa doua fete si, daca este sanatoasa, ea face toata treaba in casa. Daca sta cu piciorul ridicat pe canapea pentru ca o doare, atunci ele fac toata treaba”.


“S-ar putea sa nu ma mai intorc niciodata pe aici”
Carmen imi spune ca tehnica Bowtech poate fi invatata de oricine, cu conditia sa iubeasca oamenii si sa aiba chemare, ca este atât de usor sa ajuti pe cineva, mai ales ca metoda este atât de eficienta. In fond si la urma urmei, ideile simple sunt cele adevarate. Metoda a fost conceputa in Australia anilor ‘50 de Thomas Ambrose Bowen, de unde s-a raspândit in intreaga lume. De altfel, in Australia este recunoscuta de sistemul de asigurari de sanatate. Exista o relatie speciala intre aceasta terapie si medicina alopata, in sensul ca sunt complementare. 

Ar fi ideal ca fiecare spital din România sa aiba angajat câte un specialist Bowtech sau fiecare angajator sa aiba un contract cu un astfel de terapeut, astfel angajatii putand beneficia de câte un tratament pe luna. Domnul Bowen, initiatorul metodei, avea ca motto un poem reprezentativ: “Trec prin aceasta lume doar odata,/De aceea orice fapta buna mi-ar sta in putinta,/Orice manifestare de bunatate as putea avea, catre oricine, fie sa se intâmple acum,/Fie sa nu o amân si sa nu o neglijez,/Fiindca s-ar putea sa nu ma mai intorc niciodata pe aici”.

sursa: Grupul de discutii Maya

miercuri, 21 aprilie 2010

Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor




Condimentele sunt utilizate de secole nu numai pentru a da gust si savoare mancarurilor ci si pentru proprietatile lor medicinale. Studii realizate recent sustin ca mirodeniile promoveaza sanatatea si bunastarea organismului printr-o serie de actiuni care inhiba dezvoltatea bolilor degenerative.

Despre condimente si mirodenii se stie ca au un continut mai ridicat de antioxidanti in comparatie cu fructele si legumele. Antioxidantii ajuta la prevenirea cancerului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovasculare dar se implica si in pastrarea fermitatii si elasticitatii pielii.

Adaugarea condimentelor poate suplimenta gustul oricarui tip de mancare. De exemplu, daca pregatiti piure de cartofi sau orez puteti adauga ardei iute, chimen sau sofran; la salate se pune maghiran sau rozmarin.

Vegetarienii sunt cei care beneficiaza din plin de proprietatile curative ale condimentelor, deoarece, in general, dieta vegetariana se bazeaza pe utilizarea generoasa a condimentelor. In cele ce urmeaza va prezentam beneficiile oferite de condimente si mirodenii, ai mult sau mai putin cunoscute.

Scortisoara
Numai 1 lingurita cu scortisoara administrata zilnic ajuta la scaderea cu 30% a factorilor de risc care conduc la aparitia sindromului metabolic. Mai concret, scortisoara ajuta la scaderea glucozei, trigliceridelor, colesterolului LDL, chiar si in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2.

De asemenea, sunt studii care au demonstrat ca scortisoara previne rezistenta la insulina, chiar si in cazul persoanelor care au o dieta bogata in fructoza. Totodata, acestea sustin ca scortisoara este cea mai bogata sursa de antioxidanti, si stimuleaza buna functionare a creierului.

Scortisoara are si proprietati antimicrobiene, stopand dezvoltarea bacteriilor, ciupercilor, proprietati antiinflamatorii, anticoagulant care reduce angregarea trombocitelor. Adesea, scortisoara este utilizata si ca antidot pentru diaree dar si pentru disconfortul gastric.

Ghimbirul
Ghimbirul provine din Asia si India si se estimeaza ca acesta este utilizat de mai bine de 5000 ani. Acesta poate fi folosit cu incredere la prajituri, biscuiti si alte deserturi. Este un puternic antioxidant care ajuta la relaxarea vaselor de sange, stimuland circulatia si calmand durerile. 

De asemenea, ghimbirul calmeaza spasmele si reduce flatulenta sistemului digestiv, dar este un remediu naturist excelent si impotriva greturilor asociate calatoriilor, sarcina sau mahmureala.

Datorita proprietatilor antiinflamatorii, ghimbirul este recomandat si pentru prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare, cancerului, bolii Alzheimer sau artrita.

Oregano
Frunzele de oregano, ca si uleiul de oregano, au proprietati antibacteriene si antivirale, ajutand la distrugerea organismelor care contribuie la aparitia infectiilor pielii. Aplicat local pe piele, uleiul de oregano ajuta la tratarea mancarimilor si a iritatiilor pielii, la nivelul cavitatii bucale uleiul de oregano este eficient in tratarea gingivitelor.

Mai mult oregano, poate fi utilizat si la tratarea sinuzitei: se administreaza zilnic 2-3 picaturi ulei de oregano (de preferat acestea se introduc intr-un pahar cu suc proaspat de legume sau fructe), timp de 10-15 zile. Primele efecte le veti simti dupa 3-5 zile de la inceperea tratamentului.

Oregano contine o cantitate considerabila de vitamine si minerale, fiind o sursa excelenta de fier, magneziu, calciu, vitamina C si vitamina A, dar si de acizi grasi omega-3. Frunzele uscate de oregano pot fi utilizate pentru tratarea durerilor aparute din cauza artritei sau reumatismului, acestea se aplica local pe zona dureroasa, dupa care se panseaza.

Rozmarin
Un buchet de rozmarin tinut in casa actioneaza ca un odorizant de camera, putand fi utilizat in acelasi timp si pentru diferite preparate culinare. Despre rozmarin se stie de stopeaza mutatiile genetice care ar putea conduce la aparitia cancerului, si ajuta la prevenirea deteriorarii vaselor de sange si a circulatiei sanguine, prevenind astfel riscul aparitiei atacului de cord. 

Uleiul de rozmarin stimuleaza cresterea parului, activitatea mentala si previne aparitia afectiunilor respiratorii.

Curcuma (sofran indian)
Bogat in antioxidanti si in antiinflamatori denumiti curcuminoizi, cercetatorii au descoperit ca sofranul vine in ajutorul organismului in lupta impotriva cancerului. Potrivit studiilor, curcuminoizii ajuta la prevenirea bolii Alzheimer si a inflamatiei articulatiilor, dar si la tratarea afectiunilor hepatice si digestive.

Astfel, curcuma contribuie la prevenirea si tratareabolilor intestinale inflamatorii, boala Crohn, colita ulcerativa, artrita reumatoida, fibroza chistica etc. Studii recente sustin ca curcuma poate fi utilizata si pentru prevenirea afectiuni hepatice si cardiovasculare.

In combinatie cu alte crucifere, sofranul de India previne cancerul de prostata si stopeaza dezvoltarea tumorilor de prostata existente. Mai mult, se preconizeaza ca acesta impiedica metastazarea mai multor forme de cancer, insa pentru atestarea acestui lucru sunt necesare studii suplimentare.

Curry pudra
Curry este o mixtura formata din mai multe condimente: coriandru, schinduf, predominant fiind insa sofranul de India. Pudra de curry este larg utilizata in bucataria indiana la prepararea puiului si a crevetilor.

Praful de curry contine antioxidanti si compusi antiinflamatori, despre care se stie ca imbunatatesc functia cognitiva, previn aparitia cancerului de piele si stimuleaza buna functionare a creierului, prevenind astfel aparitia bolii Alzheimer.

Boiaua
Boiaua contine o cantitate neobisnuit de mare de vitamina C. Ardeiul folosit la boia contine de 6-9 ori mai multa vitamina C decat o rosie obisnuita. Ca si chili, boiaua contine capsaicina, substanta cu actiune antiinflamatorie si antioxidanta care reduce riscul aparitiei cancerului.

De asemenea, boiaua este un agent antibacterian si stimulant care ajuta la reglarea presiunii sanguine, imbunatatind circulatia sanguina, si creste cantitatea de saliva si acizi gastrici, ajutand la imbunatatirea digestiei.

Cuisoare
Cuisoarele sunt bobocii de flori uscate din arborele de cuisoare, un copac vesnic verde care creste in climele tropicale. In timp de cuisoarele sunt intens folosite astazi in scopuri culinare, proprietatile curative sunt cunoscute de secole. De exemplu, in China se folosesc cuisoarele de mai bine de 2000 ani pentru tratarea respiratiei urat mirositoare. Iar in alte tari, cuisoarele erau folosite pentru tratarea alcoolismului.

Cuisoarele au proprietati antibacteriene, antivirale, antifungice si antiseptice. De asemenea, acestea sunt si un anestezic natural, motiv pentru care cu secole in urma era folosit in timpul procedurilor stomatologice, iar in prezent mai sunt folosite de unele culturi ca remediu impotriva durerilor de dinti.

De asemenea, cuisoarele sunt condimente care ajuta la vindecarea afectiunilor sistemului digestiv, ameliorand flatulentele si accelerand metabolismul. Totodata, acestea sunt de mare ajutor in cazul mai multor tulburari digestive, printre care si varsaturile si diareea.

Chimenul
Chimenul contine cantitati importante de magneziu si fier. Semintele de chimen au si proprietanti anti-cancerigene, in acest scop fiind indicat mai ales ceaiul din seminte de chimen.

Beneficiile chimenului in cazul afectiunilor digestive sunt cunoscute de sute de ani, acesta ajutand in caz de flatulenta, indigestie, diaree, greturi etc. Pentru prevenirea afectiunilor digestive se recomanda mai ales ceaiul din seminte de chimen, care trebuie servit caldut.

Datorita proprietatilor sale antiseptice, chimenul este indicata in tratarea formelor usoare de raceala.

Busuiocul
Busuiocul este o sursa excelenta de vitamina A, magneziu, potasiu, fier si calciu. Beneficiile aduse de busuioc sanatatii sunt: tratarea greturilor, a raului de miscare, indigestia, constipatia, probleme respiratorii sau chiar diabetul.

Boabele de mustar
Mustarul stimuleaza apetitul alimentar si digestia, si ajuta la decongestionarea sinusurilor. De asemenea, mustarul stimuleaza circulatia sanguina si actioneaza ca un pansament in zonele inflamate ale corpului.
Mustarul din comert ofera o aroma extraordinara cu putine calorii, nu contine colesterol ci doar urme de grasimi vegetale si intre 25-32% proteine. Frunzele de mustar contin calciu, fosfor, magneziu si vitamina B.
Uleiul de mustar poate fi folosit la masaj, dar si ca tratament impotriva caderii parului. Acesta contine acizi grasi omega-3 si este o excelenta sursa de fier, zinc, magneziu, calciu, proteine etc.

Hreanul
Hreanul face parte din familia mustarului si actioneaza ca un stimulent digestiv. Din punct de vedere medical, radacina de hrean are numeroase proprietati curative: puternic antibiotic, expectorant, antibacterian, diuretic, bronhodilatator, vasodilatator coronarian, stimuleaza cresterea tensiunii arteriale, si sistemul imunitar al organismului etc. Tinand cont de proprietatile enumerate mai sus hreanul este util in tratarea bronsitei, sinuzitei, reumatismului, anemiei, stomatitei etc.

Cimbrul
Cimbrul este bogat in timol, un ulei esential puternic antiseptic, antibacterian si antioxidant. Datorita proprietatilor acestui ulei esential cimbrul poate fi utilizat in tratarea infectiilor gatului, inflamatiilor, bronsitei acute si cronice si tusei convulsive. De asemenea, cimbrul stimuleaza actiunea cililor din interiorul bronhiilor, actionand direct asupra mucoasei bronsice, fapt care previne inflamatia tractului respirator.

Toti membrii familiei mentei, inclusiv cimbrul, detin terpenoide, substante recunoscute pentru prorietatile anti-cancerigene. Pe langa utilizarea cimbrului in bucatarie, acesta poate fi consumat si sub forma de ceai. La o cana de apa se adauga 1 lingura de cimbru, se infuzeaza, iar dupa 10 minute se strecoara si poate fi consumat. Ceaiul poate fi consumat de 3-4 ori pe zi pentru tratarea tusei.

Mararul
Atat frunzele cat si semintele de marar pot fi folosite la pregatirea a diferite retete culinare. Pe langa faptul ca ofera o aroma si un gust speciale, mararul este eficient in ameliorarea, prevenirea si tratarea mai mult afectiuni.

Mararul este eficient pentru reglarea tractului digestiv, tratarea insomniilor, dizenterie, diaree, tulburari menstruale, afectiuni respiratorii, dar lupta si impotriva cancerului.

Piperul
Piperul negru detine mai multe proprietati medicinale decat isi pot imagina oamenii. Piperul negru nu este ca sarea care daca este consumata in exces dauneaza sanatatii, ci proprietatile sale curative cresc direct proportional cu consumul. Printre proprietatile medicinale detinute de piper se regasesc: stimularea tractului digestiv, prevenirea gazelor intestinale, prevenind astfel flatulenta si balonarea, creste cantitatea de acid hidrocloric din stomac si inhiba dezvoltarea bacteriana mai ales la nivelul tractului intestinal. Deci, pentru a beneficia de toate aceste proprietati nu trebuie decat sa adaugati putin piper la cat mai multe preparate culinare... de preferat la toate.

Leusteanul
Leusteanul este utilizat mai ales pentru proprietatile sale diuretice: creste fluxul urinar, ajuta la tratarea dificultatilor de urinare si a cistitei. Datorita cresterii fluxului urinar, leusteanu ajuta si la eliminarea nisipului si a pietrelor de la rinichi.

Leusteanul este considerat un agent care intareste si imbunatateste functia stomacului. Alte proprietati ale acestuia sunt: prevenirea indigestiilor, a colicilor, dar in mod special leusteanul este eficient in ameliorarea flatulentelor. Ca si expectorant, leusteanul elimina mucusul de la nivelul sistemului pulmonar, fiind de mare ajutor pacientilor cu pleurezie.

Sofranul
Substantele continute de sofran au actiune citotoxica asupra carcinoamelor umane si celulelor leucemiei. Acest efect se datoreaza componentelor carotenoide, in mod special demil-crocetin, care creste difuzia de oxigen in plasma cu pana la 80%. Aceasta actiune ajuta la prevenirea ateroscrelozei secundare. Consumul de sofran este contraindicat femeilor insarcinate deoarece creste riscului avortului spontan.







luni, 19 aprilie 2010

Sfaturi utile



1. Aveti idee cum puteti scapa de o durere de masele "fara sa deschideti gura"?

Va dam un indiciu: eliminati din start raspunsurile gen pastile, injectii, palinca, ceapa etc. Va spunem doar atat: s-a gasit o metoda care nu are, aparent, nicio legatura cu stomatologia.

Scapati de durere de dinti fara sa deschideti gura! Este de ajuns sa frecati o bucatica de gheata intre degetul mare si aratator. Terminatiile nervoase care se afla in zona in forma de V a mainii stimuleaza o regiune din creier care blocheaza receptionarea semnalelor de durere provenite de la fata si de la maini. Un studiu canadian arata ca puteti incerca aceasta metoda si fara gheata, insa ar avea o eficienta cu 50% mai scazuta.

2. Daca va racaie pe gat, scarpinati-va in ureche!

Cum nu puteti sa va scarpinati direct in gat, incercati sa rezolvati problema altfel - prin ureche. Medicii ORL-isti explica: atunci cand sunt stimulati nervii care se afla in ureche se creeaza un act reflex in gat, care provoaca un spasm al muschiului. Acest spasm face ca gadilatura sa dispara.

3. S-a descoperit leac contra fricii de injectii.

Cercetatorii germani au descoperit ca daca tusiti in timpul unei injectii nu va mai doare atat de tare intepatura. De ce? Pentru ca acest truc produce o crestere brusca si temporara a tensiunii in piept si in canalul spinal, inhiband structurile care conduc durerea la cordul spinal.

4. Cum sa stingeti arsurile la stomac.

Dormiti pe partea stanga, va sfatuiesc medicii gastroenterologi. Explicatia este simpla: cand dormiti pe dreapta, stomacul se afla mai sus decat esofagul, permitand mancarii si acidului sa alunece spre gat. Cand stati intinsi pe stanga, stomacul este mai jos decat esofagul si gravitatia lucreaza in favoarea dumneavoastra.

5. Cum sa nu va mai curga sange din nas.

Cand eram mici si ne curgea sange din nas, eram pusi sa ne tinem cu doua degete de nas si sa ne intindem pe spate, pana se oprea sangerarea. Cum altfel se mai poate rezolva aceasta problema, fara sa atrageti privirile indiscrete?  Puneti o bucatica de bumbac pe gingia de sus, sub varful buzei, si apasati cu putere pe bucata de material. "Sangele provine in special din partea anterioara a septului. Apasand aici, veti opri sangerarea", apreciaza medicii.

6. Cum sa scapati de ameteala.

Ati baut cateva pahare si v-ati ametit? Tineti-va cu mana de ceva stabil. Mecanismul responsabil cu echilibrul se afla in urechea interna si pluteste intr-un fluid care are aceeasi densitate ca si sangele. Cum alcoolul dilueaza sangele, se modifica si structura lichidului, fapt care afecteaza echilibrul. Asadar, creierul este dezorientat si are nevoie de o confirmare, care, in cazul de fata, este data de simtul tactil. In felul acesta, punand mana pe un obiect stabil, va veti recapata echilibrul.

7. Cum sa tineti inima in frau. Nu o lasati sa o ia la galop!

Daca simtiti ca aveti palpitatii si nu va stiti suferind de inima, puteti incerca sa apasati usor carotida, imediat sub mandibula. Veti stimula nervul vag si puteti scadea frecventa batailor.

8. Preveniti miopia!

Miopia are rareori o cauza genetica, sustin oftalmologii. De obicei, poate avea drept cauza prea mult timp petrecut in fata computerului. Asadar, ca sa nu aveti probleme, ar fi bine ca de cateva ori pe zi sa inchideti ochii, incordati muschii, inspirati adanc si, dupa cateva secunde, expirati si destindeti-va. Intinzandu-va si relaxandu-va bicepsii si glutealii puteti pacali muschii involuntari, precum cei ai ochilor, sa se relaxeze.

9. Invatati sa va folositi urechile!

Daca stati de vorba cu cineva la o petrecere unde este foarte mult zgomot, este bine sa-l ascultati cu urechea dreapta. De ce nu cu stanga? Cercetatorii americani sunt de parere ca dreapta va ajuta sa descifrati mai rapid un discurs. Daca veti incerca sa va dati seama ce melodie se aude intr-o camera indepartata, folositi-o pe stanga. Este mai buna cand vine vorba sa capteze tonurile muzicale.

10. Cum sa nu obositi repede cand alergati.

Daca sunteti asemeni majoritatii oamenilor, cand alergati, obisnuiti sa expirati atunci cand puneti in pamant piciorul drept. In felul acesta nu faceti decat sa exercitati presiune asupra ficatului (care se afla in partea dreapta) care apoi incepe sa va intepe. Cum sa scapati de aceasta neplacuta senzatie? Simplu. Expirati atunci cand puneti in pamant piciorul stang.



joi, 15 aprilie 2010

Varza - aliment miraculos



Modesta varza pe care o punem atat de des in oale si farfurii a fost, candva, o planta salbatica, de padure, "domesticita" in urma cu mii de ani de catre populatiile din bazinul Marii Mediterane. In Dacia, se pare ca varza a fost adusa cu trei milenii in urma de catre celti, care o foloseau atat ca aliment, cat si ca medicament, ori ca ingredient magic. Tot in aceasta tripla calitate era folosita si de catre medicii din Grecia si din Roma antica, unde varza era considerata un soi de panaceu universal. In evul mediu, ea a jucat un rol important, intre altele, in descoperirea Lumii Noi, facand posibile indelungatele calatorii ale marilor exploratori, care o carau la bordul corabiilor in butoaie, murata. Pe langa hrana, ea era folosita si ca medicament contra scorbutului, pe timpul lungilor traversari ale oceanelor. Dar in ciuda vechimii ei ca leac popular, varza a inceput sa fie cercetata de oamenii de stiinta abia in ultimii 15 ani, cand aparatura de laborator, tot mai sofisticata, a permis identificarea, in frunzele sale, a unor substante cu proprietati antitumorale, antioxidante si antiinflamatoare exceptionale. In plus, studiile statistice realizate pe la inceputul anilor '90 au mai pus in evidenta un lucru uimitor: populatiile la care varza este aliment traditional, fiind consumata murata sau cruda in mari cantitati, se bucura de o neobisnuita imunitate la o multitudine de forme ale bolii canceroase.

Modul de preparare al verzei

Mai multe institute de cercetare dedicate efectelor terapeutice ale verzei au ajuns la concluzia ca valoarea curativa a acestei legume este strict dependenta de modul sau de preparare. Au fost identificate trei variante de administrare a verzei:

* cruda (mai exact, sub forma de salata sau de suc proaspat)
* preparata bland (adica murata sau fiarta in abur)
* preparata vreme indelungata (adica fie fiarta mai mult de 15 minute, fie calita la cuptor, prajita etc.). 

Glucozinolatii, substantele "responsabile" in mare masura de efectele anticancerigene ale verzei, sunt partial distrusi de fierberea scurta si de procesul de fermentare prin care se obtine murarea, si sunt total distrusi prin prepararea indelungata. Cel mai bine sunt pastrate aceste substante terapeutic active in varza consumata cruda, care este cea mai eficienta forma de administrare din punct de vedere terapeutic. Cunoscand aceste lucruri, sa vedem in continuare, de data aceasta detaliate, modalitatile de administrare ale acestei legume:

* Sucul de varza - se obtine foarte simplu, cu ajutorul storcatorului centrifugal. Varza se spala, se indeparteaza eventualele portiuni stricate, apoi se taie in bucati suficient de mici, pentru a intra pe orificiul de admisie al storcatorului, care le va marunti si apoi le va centrifuga. Sucul de varza va fi consumat imediat dupa preparare, pentru a nu avea timp sa se oxideze. De regula, se beau cate 500-1000 de ml de suc de varza pe zi, in cure de 21-60 de zile, cu pauze de 2-4 saptamani.

* Salata de varza - spalata si curatata de frunzele stricate sau imbatranite, varza se taie marunt cu ajutorul unui cutit cu lama de inox (pentru a reduce la minimum procesul de oxidare a enzimelor si a vitaminelor). Imediat dupa taiere, se amesteca bine cu sare, cu putin cimbru (pentru efect carminativ), cu ulei presat la rece si cu otet sau lamaie, dupa gust. Se consuma cat de proaspata posibil. Doza minima indicata pentru a beneficia pe deplin de efectele terapeutice ale legumei este de 300 de grame pe zi. O cura cu salata de varza poate dura oricat de mult, dar nu mai putin de patru saptamani.

* Varza fiarta - de vreo cativa ani, au aparut in comert dispozitive casnice, numite steamer (steam inseamna abur in limba engleza), care fierb in aburi legumele. Este un mod de preparare termica foarte comod, rapid si care, conform studiilor, pastreaza vitaminele si enzimele verzei in proportie mare.. De regula, in 10-15 minute, varza taiata felii este fiarta cu acest dispozitiv si, in plus, pastreaza gustul originar si poate fi consumata fara o alta gatire, doar combinand-o cu ulei, cu sare si cu alte legume fierte tot in abur (morcov, patrunjel, telina, dovlecei etc.). Daca din pricina costului nu ne permitem un dispozitiv de fierbere cu aburi, atunci putem fierbe varza intr-o oala de inox sau cu emailul intact, la foc iute, taiata cat mai marunt (eventual data prin razatoare), pentru a reduce la minimum timpul de preparare termica.

* Varza calita (la cuptor) - am luat-o in considerare in acest context doar pentru a sublinia faptul ca, preparata astfel, varza nu mai are practic nici un fel de valoare terapeutica. Din cauza deteriorarii principiilor sale active, in urma expunerii indelungate la temperaturi ridicate, ea isi pierde bogatia de vitamine, de enzime, de pigmenti cu efect antioxidant. De asemenea, oligoelementele si mineralele pe care le contine devin mai dificil de asimilat de catre organism.

* Varza murata - pastreaza doar partial vitaminele si celelalte substante vindecatoare ale legumei proaspete, in schimb, are continutul de minerale, de fibre alimentare intact si, important, are substante care ajuta la imbunatatirea digestiei, mai ales a digestiei grasimilor si a proteinelor. Aceasta este si explicatia pentru care varza murata (la fel ca si castravetii murati) este nelipsita de la mesele cu mancaruri grele, pentru ca simtim instinctiv ca ne ajuta digestia si metabolismul. Studii statistice recente mai arata ca la populatiile care consuma multa varza murata (in Polonia, in anumite regiuni ale Germaniei si ale Olandei), rata anumitor forme de cancer este mult redusa, ceea ce sugereaza faptul ca o parte din vitaminele si antioxidantii din varza se pastreaza intr-un procent semnificativ in urma murarii.

* Cataplasma cu varza - este foarte simplu de aplicat: foile de varza se zdrobesc pe o planseta de lemn si apoi se pun direct pe locul afectat, unde vor fi infasurate cu un tifon subtire, asa incat sa nu cada. In general, o aplicatie externa cu varza se face vreme de 2-4 ore pe zi, dupa care zona tratata se lasa sa se usuce la aer.

Boli prevenite cu ajutorul verzei

* Hepatita, bolile de ficat in general - o substanta continuta de catre varza, sulforafanul, stimuleaza puternic producerea in organism a unor enzime care joaca rolul de detoxifiant al ficatului. De asemenea, consumul de varza s-a dovedit a preveni procesele de distructie celulara la nivelul ficatului, sub actiunea factorilor infectiosi sau a celor chimici. Pentru a obtine aceste rezultate, se recomanda consumul verzei crude, sub forma de salata, de macar 3 ori pe saptamana.

* Boala canceroasa - in ultimii douazeci de ani au fost efectuate nu mai putin de 94 de studii care au aratat ca varza consumata cruda, murata sau gatita rapid are efecte antitumorale si anticancerigene. Principiile active din frunzele de varza induc celulelor maligne apoptoza (un program de autodistrugere folosit de organism pentru eliminarea celulelor imbatranite), regleaza actiunea hormonilor steroidieni in organism (implicati in aparitia a numeroase forme de cancer), regleaza ritmul de diviziune celulara, induc o crestere a productiei enzimelor responsabile de inactivarea si de eliminarea celulelor maligne. Trei-cinci zile pe saptamana, in care consumam cate 200 de grame de salata de varza, ne pot salva viata, punandu-ne la adapost de o incredibila multitudine de forme de cancer, despre care vom vorbi detaliat in cele ce urmeaza:

- Cancerul vezicii urinare - sunt diagnosticate la nivel mondial, in medie, cate 336.000 de noi cazuri in fiecare an, afectand de trei ori mai multi barbati decat femei. Conform cercetarilor medicilor de la Universitatea din Texas, care au studiat cazurile a 697 de bolnavi de cancer al vezicii urinare, in paralel cu cazurile a 708 persoane sanatoase din aceeasi grupa de varsta si de aceeasi rasa, consumul de varza reduce puternic incidenta acestei boli. La persoanele care consuma de mai multe ori pe saptamana varza cruda (dar si alte legume inrudite, cum ar fi varza rosie sau broccoli) incidenta cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mica. 

- Cancerul de prostata - o cercetare facuta in Statele Unite pe 1000 de persoane de sex masculin arata ca persoanele care consuma, la macar o treime din mese, legume in stare cruda, au cu 35% mai mari sanse sa nu faca aceasta boala. Interesant este ca la cei care consuma, la macar o treime din mese, in mod special varza cruda si legume inrudite (broccoli, varza rosie), riscul de a face cancer la prostata scade cu 44%. 

-  Cancerul la san - nu avem spatiu pentru a rezuma in acest articol toate studiile facute despre efectele de preventive ale consumului de varza in neoplasmul mamar (in Singapore, China, Statele Unite, Polonia, Olanda), dar toate arata ca femeile care consuma varza sau varza murata se bucura intr-o proportie foarte ridicata de imunitate fata de cancerul la san. Conform cercetarilor, cea mai ridicata rata a imunitatii o au femeile care au consumat varza, inca de la varsta de 12-13 ani, macar o data la 2-3 zile. In multe regiuni din Polonia, de pilda, unde datorita obiceiurilor culinare, o femeie consuma inca din adolescenta, anual, in medie, 25- 30 kg de varza, cazurile de cancer mamar sunt mai rare, cu incredibilul procentaj de 72%, decat in celelalte zone ale lumii.

- Cancerul de colon si de rect - intr-un studiu-gigant facut in Olanda, au fost colectate datele privind vulnerabilitatea la cancer de intestin, in raport cu obiceiurile alimentare, de la o suta de mii de persoane, pe o perioada de timp de sase ani. Conform raportului final al acestui studiu, publicat in anul 2000, la persoanele care consuma zilnic vegetale crude se inregistreaza cu 25% mai putine cazuri de cancer cu aceasta localizare. Ei bine, la vegetarienii care consuma cu predilectie legume din familia cruciferelor, adica varza, varza rosie, conopida si broccoli, incidenta cancerului de colon si de rect este cu 49% mai redusa, fiind practic de doua ori mai protejati de aceasta teribila afectiune. 

- Cancerul pulmonar - la Lyon , in Franta, exista o institutie multinationala, "Agency for Research on Cancer", care a publicat in 29 octombrie 2005 un studiu privind influenta consumului verzei si a legumelor inrudite cu ea (in special varza rosie si conopida) in incidenta cancerului pulmonar. Comunicarea a avut la baza studiul a 2.141 de cazuri de cancer pulmonar, diagnosticat in Republica Ceha, in Romania, in Ungaria, in Federatia Rusa, in Polonia si in Slovacia. Modul de a se alimenta si caracteristicile genetice ale celor peste doua mii de bolnavi investigati au fost comparate cu cele ale unor persoane sanatoase din aceleasi tari. S-a dovedit ca varza cruda si legumele inrudite cu ea reduc cu 37% riscul de aparitie a cancerului pulmonar. Prin studii similare facute in China, s-a aratat ca si fumatorii sau fostii fumatori beneficiaza de aceleasi extraordinare efecte pozitive ale consumului de varza. 

* Cataracta - salata de varza cu ulei de masline este o excelenta sursa de vitamina C si de vitamina A. Ambele vitamine au un puternic efect antioxidant si, intre altele, stopeaza procesul de producere al cataractei. Asadar, pentru profilaxia acestei afectiuni, se recomanda consumul, macar de trei ori pe saptamana, al verzei proaspete, cate 200 de grame minimum, sub forma de salata.

Tratamente interne

* Ulcerul gastric - studii facute de mai multe echipe de medici arata ca o cura cu suc proaspat de varza, din care se bea cate un litru pe zi, vindeca spectaculos aceasta afectiune, intr-o proportie de 35-47%. Si aceasta, intr-un timp uluitor de scurt - sub doua saptamani. Alt studiu, al doctorului american George Cheney, se intituleaza chiar: "Vindecarea rapida a ulcerului peptic la pacientii care consuma suc de varza". Se face o cura de 10 zile, timp in care se consuma cate un litru de suc proaspat, in 2-3 reprize, pe parcursul unei zile. Efectele vindecatoare se datoreaza in principal unui aminoacid continut de catre varza (glutamina), care stimuleaza refacerea, cresterea si dezvoltarea normala a celulelor ce alcatuiesc tesutul protector care "captuseste" stomacul si intestinul subtire.

* Polipi intestinali - studii facute in Statele Unite de catre doi cercetatori, Ernest Mario si Ah-Ng Tony Kong, arata ca sulforafanul continut de varza inhiba dezvoltarea polipilor intestinali si chiar provoaca remisia acestora. Se recomanda varza sub forma de salata, din care se consuma cate 300 de grame zilnic, in cure de 3 luni, urmate de o luna de pauza.

* Obezitate - in Statele Unite si, mai nou, in Europa, curele de slabire pe baza de varza fac adevarate furori. Cea mai populara este de departe cura cu supa de varza, cu care se obtin cele mai rapide scaderi in greutate si pe care... nu v-o recomandam. De ce? Pentru ca hranitul exclusiv cu varza fiarta si, eventual, cu alte mici adaosuri hipocalorice este o tortura ineficienta pe termen lung. In schimb, consumul zilnic, macar la pranz si la cina, a cate 200-300 de grame de salata de varza cruda, poate face minuni in reglarea ponderala, e drept, pe termen lung. Varza este foarte bogata in fibre alimentare, are putine calorii, multe vitamine si minerale, ajutandu-ne sa slabim natural. Obiceiul de a consuma timp de 3-4 zile pe saptamana aceasta salata in cantitati mari are si alte avantaje: reduce cantitatea de hrana consumata la fiecare masa, curata organismul de toxine, ne ajuta in regimurile disociate. Mai mult, consumul acestei salate este un important pas pentru schimbarea obiceiurilor alimentare si a stilului de viata, cheia reglarii greutatii corporale.

* Adjuvant contra cancerului uterin - un miniexperiment la care au participat 30 de femei cu cancer uterin in stadiul I (unu) a presupus consumul unui extract de varza, care contine o substanta denumita I3C (prescurtarea de la indol-3-carbinol). Dupa 12 saptamani de administrare analizele au aratat ca la 47,5% dintre femeile care au beneficiat de experiment celulele maligne au disparut, neoplasmul inregistrand remisie completa. Prin comparatie, la nici una dintre pacientele din grupul de control, care au luat un remediu placebo (fals), nu s-a inregistrat remisia cancerului. Contra acestei afectiuni se recomanda o cura de 3-4 luni, timp in care se consuma suc foarte proaspat de varza, din care se beau 600-800 de ml pe zi.

* Adjuvant contra cancerului la san - mai multe studii de medicina experimentala arata ca tratamentele cu compusii pe baza sulf prezenti in varza determina remisia tumorilor maligne mamare, intr-un procentaj de cel putin 40%. Ca adjuvant contra acestei afectiuni, se recomanda consumul zilnic de salata proaspata de varza la macar o masa. Suplimentar, se tin cure de cate 4 saptamani, in care se consuma cate un pahar (200 ml) de suc de varza, dimineata si seara.

* Valori ridicate ale colesterolului, ateroscleroza - cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Hawaii, Statele Unite, au evidentiat faptul ca unii compusi din varza impiedica transportul colesterolului cu densitate redusa (forma periculoasa a acestuia), catre vasele de sange si catre tesuturi. De asemenea, varza impiedica formarea placilor de aterom si sclerozarea peretilor arterelor. Se recomanda consumul de varza sub forma de salata, cate 300 de grame zilnic, vreme de macar trei zile pe saptamana.

* Constipatia - cel mai simplu tratament este consumul de varza murata, macar 200 de grame pe zi. In varza murata se gasesc asa-numitele "bacterii prietenoase", care combat constipatia prin reglarea florei intestinale. Apoi, varza murata este bogata in fibre alimentare, de unde si efectul ei de "matura" a colonului, din care extrage prin absorbtie toate reziduurile si apoi ajuta la eliminarea lor prompta.

* Surmenaj fizic si intelectual - consumul de varza cruda sub forma de salata este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular si pentru sistemul nervos. Bogata in vitamine si in minerale, continand substante cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni care intensifica procesele de regenerare din organism, varza are efect adaptogen si anti-oboseala. Se tin cure de trei saptamani, timp in care se consuma la pranz si la masa de seara cate o farfurie (125 de grame) de salata de varza. Acest tratament este foarte bun adjuvant si contra depresiei psihice.

* Menopauza - studii preliminare arata ca un consum saptamanal de varza cruda (200 de grame pe zi, vreme de macar 4 saptamani) imbunatateste secretia hormonului estrogen si, important, regleaza raspunsul receptorilor acestor hormoni din organism. Rezultatul este instalarea mai tarzie a menopauzei, atenuarea simptomelor de inceput ale acesteia (bufeuri, transpiratie, nervozitate etc.), prevenirea si combaterea unor afectiuni specifice menopauzei, cum ar fi osteoporoza, prolapsul uterin, cancerul ovarian si uterin.

* Infectii respiratorii - varza este mai bogata in vitamina C decat portocalele, are putine calorii si multe substante cu efect antioxidant, contine magneziu, potasiu, calciu. Toate aceste caracteristici o recomanda in mod special ca remediu pentru intarirea imunitatii. Se administreaza proaspata, sub forma de salata, cate 3-400 de grame pe zi, la bolnavii cu infectii respiratorii, pentru a sustine si pentru a grabi procesul vindecarii. Persoanelor care iau antibiotice de sinteza li se recomanda si varza murata, pentru restabilirea florei tubului digestiv si pentru contracararea efectului imuno-supresor al acestor medicamente.

Precautii si contraindicatii la tratamentul intern cu varza

Toate studiile facute pana in prezent arata ca efectele adverse ale tratamentului cu varza sunt foarte rare si reduse ca intensitate si se refera cel mai adesea la deranjamente digestive: balonare, usoare colici abdominale, in cazuri foarte rare diaree. Celor care au un sistem digestiv sensibil la varza li se recomanda consumul de condimente cum ar fi chimenul, anasonul, feniculul, care sunt un adevarat antidot la astfel de probleme.

Varza va fi consumata cu prudenta, la inceput in cantitati foarte mici, de persoanele care sufera de colita de fermentatie, care s-ar putea sa nu suporte varza cruda ori pe cea murata, ci doar pe cea fiarta. Persoanele cu hiper si hipotiroidie vor consuma, de asemenea, cu prudenta varza, consumand-o la inceput in cantitati mici.

Tratamente externe

* Arsuri de gravitate mica si medie - se fac spalaturi si se pun comprese vreme de 15 minute, cate 2-3 pe zi, cu suc proaspat de varza. Are efect antiinfectios, ajuta la o vindecare mai rapida si estetica, previne formarea cicatricelor cheloide.

* Rani care se vindeca greu - se pun zilnic comprese cu suc de varza, care se tin vreme de o ora, dupa care se lasa zona tratata sa se usuce la aer inca o ora. Studiile arata ca prin mecanisme inca prea putin cunoscute (se presupune ca varza contine substante stimulatoare ale cresterii anumitor tesuturi), procesul de vindecare al ranilor este mult accelerat, scade riscul de infectie, semnele care raman dupa vindecare sunt mult mai putin vizibile.

* Eczeme infectioase, infectii fungice - frunzele de varza proaspat zdrobite cu ciocanul pentru snitele se pun pe zona afectata, apoi se aplica deasupra un nailon, care se fixeaza cu bandaj sau cu leucoplast. Se lasa sa actioneze vreme de 4 ore pe zi, dupa care zona tratata se lasa sa se zvante la aer, macar 45 de minute. Aplicatia se face pana la vindecare. Compusii pe baza de sulf din frunzele de varza au o puternica actiune antiseptica asupra bacteriilor si a ciupercilor parazite.

* Cancer de piele - se pune zilnic si se tine vreme de 4-6 ore pe zona afectata o cataplasma din frunze de varza, identica cu cea prezentata anterior, la tratamentul eczemelor. Foarte multe persoane cu epiteliom bazocelular si spinocelular au beneficiat de uimitoarele efecte ale acestui tratament simplu, dar care da rezultate acolo unde cele mai savante si invazive metode de tratament dau gres.

* Entorsa, luxatii - se pun pe zona afectata frunze de varza bine zdrobite (cu ciocanul pentru snitele) si se leaga cu o fasa. Aplicatia se face vreme de 4 ore pe zi. In primele doua zile de la producerea accidentului se pun deasupra cataplasmei si pungi cu cuburi de gheata. Practica arata ca datorita acestui tratament, timpul de refacere a ligamentelor se scurteaza, durerile sunt atenuate, in multe cazuri, chiar pungile cu lichid sinovial care se formeaza sunt mult mai mici.

* Dureri reumatice - pe zona afectata, se pun dimineata si, eventual, seara, frunze de varza bine zdrobite. Se tin minimum doua ore. Intern, se consuma cate 1-2 pahare de suc proaspat de varza pe zi, in cure de 40 de zile, urmate de 14 zile de pauza. Tratamentul extern si intern cu varza proaspata are efect antiinflamator articular, incetineste sau chiar stopeaza procesele degenerative, ajuta la recastigarea mobilitatii articulare.

COSMETICA

* Ten incarcat - se sterge vreme de cinci minute, in fiecare dimineata si in fiecare seara, pielea de pe obraji si de pe gat, cu un tampon bine inmuiat, din cand in cand, in suc proaspat de varza. Aceasta aplicatie are un excelent efect de curatare a pielii, previne tulburarile de pigmentare, da un plus de stralucire tenului astfel tratat.

* Piele imbatranita - bogata in vitamina A si in vitamine din complexul B, continand substante care imbunatatesc irigatia cu sange a pielii, avand efect de curatare profunda a tenului, sucul de varza este unul din secretele saloanelor de cosmetica care obtin rezultate miraculoase. Se pun comprese cu suc foarte proaspat de varza, care se tin vreme de 10-15 minute, dupa care se indeparteaza si se lasa pielea sa se usuce la aer alte 15 minute. In final se aplica o crema hidratanta.


VARZA ROSIE

Este, practic, aceeasi specie ca si varza alba, fiind o varietate a acesteia. Dincolo de infatisare, intre varza rosie si cea alba mai sunt insa si alte diferente, invizibile cu ochiul liber, dar extrem de importante. De pilda, spuneam despre varza alba ca are un continut de vitamina C mai mare decat portocalele. Ei bine, varza rosie contine de pana la... 6-8 ori mai multa vitamina C decat surata ei alba, fiind un adevarat concentrat din aceasta vitamina. Apoi, pigmentii care dau culoarea rosie acestei legume au un rol foarte important ca medicament. Asadar, tinand cont ca modalitatile de preparare ale verzei rosii sunt perfect identice cu cele prezentate la cea alba, sa vedem in continuare cateva recomandari terapeutice extrem de importante:

* Alzheimer - antocianii, adica pigmentii rosii din aceasta varietate de varza, fac adevarate miracole in prevenirea si in combaterea degenerarii celulelor din sistemul nervos central. Se administreaza salata proaspata, cate trei sute de grame pe zi, in cure de 60 de zile, urmate de alte 15 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Inca nu se stiu foarte multe lucruri despre capacitatea tratamentului cu varza rosie de a restabili functiile cerebrale alterate de Alzheimer, insa efectul de prevenire si de incetinire sau chiar de blocare a evolutiei bolii cu ajutorul verzei rosii este cert.

* Febra - se administreaza salata de varza (150 de grame) sau sucul de varza (100 ml) de 2-3 ori pe zi. Continutul ridicat de vitamina C al acestei legume ajuta inima si sistemul cardiovascular sa reziste cu succes temperaturii ridicate, catalizeaza actiunea sistemului imunitar, care este principalul "beneficiar" al acceselor de febra.

* Alergia - este prevenita de o cura cu salata de varza rosie cruda (ori chiar murata) pe timpul iernii. Se consuma 200-300 de grame zilnic, pe o perioada de timp de 3 luni, urmata de alte 3 saptamani de pauza, dupa care se poate relua. Bogatia de vitamina C si de antioxidanti din aceasta leguma ajuta la reglarea reactiei sistemului imunitar la interactiunea cu factorii externi. 


VARZA MURATA

Varza murata, leacul popular pentru trup e modesta, ieftina si pare a nu valora nici cat o ceapa degerata. Stiai insa ca a salvat mii de vieti in Evul Mediu? Stiai ca a avut rolul ei in descoperirea Lumii Noi? Stiai ca este singurul aliment de natura vegetala in care este prezenta vitamina B12? Stiai ca oamenii de stiinta au constatat ca persoanele care o consuma sunt mai putin expuse imbolnavirii de cancer?

Varza murata este, da, un aliment minune. si se bucura de anumite proprietati medicale si nutritionale ce merita mentionate. Varza murata este extrem de bogata in vitamina C, vitamina ce ofera protectie antioxidanta, dar nu numai, ajutand astfel la fortifierea sistemului imunitar al organismului.

Varza murata este cunoscuta si ca un puternic mineralizant si remediu impotriva anemiei. In compozitia sa sunt prezente minerale si vitamine esentiale pentru functionarea optima a organismului: vitamine din complexul B si minerale precum magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod. Numai 100 g de varza murata asigura un sfert din doza zilnica de vitamina C recomandata, iar un pahar-doua pe zi de zeama de varza pot face minuni pentru persoanele anemice sau a celor suferind de hemoroizi.

De asemenea, varza acra poate fi consumata cu incredere in curele de slabire intrucat contine putine calorii (20 calorii la 100 grame) si contribuie la reglarea digestiei, inlesnind totodata arderea grasimilor. In timpul procesului de fermentatie, se formeaza acidul lactic ce actioneaza pozitiv asupra tractului digestiv curatandu-l de bacteriile daunatoare si ajutand astfel la detoxifierea organismului.

Pe langa rolul sau de eliminator al toxinelor din organism, varza murata mai este cunoscuta si pentru efectul sau de stabilizare a tensiunii arteriale.

Conform unui alt studiu recent, femeile care consuma varza murata de 5 ori pe saptamana prezinta un risc cu 70% mai scazut de a dezvolta cancer la san.

Virozele pot fi si ele evitate prin consumul de varza acra, iar pentru prevenirea gripei aviare varza murata este recomandata cu caldura de catre specialisti.

Gratie continutului sau de vitamina B12, varza murata incetineste procesul de imbatranire, protejand sistemul nervos si impiedicand pierderile de memorie.